DÜNYA ÇÖLYAK GÜNÜNE ÖZEL ETKİNLİK DÜZENLENDİ

Manisa Büyükşehir Belediyesi Aylık Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında Yunusemre ve Şehzadeler Belediyesi işbirliği ile 100. Yıl Meydanında “Dünya Çölyak Günü” adlı etkinlik düzenlendi.

DÜNYA ÇÖLYAK GÜNÜNE ÖZEL ETKİNLİK DÜZENLENDİ

Manisa Büyükşehir Belediyesi Aylık Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında Yunusemre ve Şehzadeler Belediyesi işbirliği ile 100. Yıl Meydanında  “Dünya Çölyak Günü” adlı etkinlik düzenlendi. Çölyak Hastalığı konusunda farkındalık oluşturmayı hedefleyen etkinlik,  büyük ilgi ile karşılandı. Düzenlen etkinlikte glutensiz undan kek pişirilerek misafirlere ikram edildi.

Çölyak Hastalığı ile ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla Manisa Büyükşehir Belediyesi, Yunusemre Belediyesi, Şehzadeler Belşediyesi ve Çölyak Organik Beslenme Derneği işbirliğiyle Yunusemre ilçesi 100. Yıl Meydanında “Dünya Çölyak Günü” adlı etkinlik düzenlendi. Etkinliğe Yunusemre Belediye Başkanı Musa Semih Balaban, Başkan Yardımcıları, Manisa Çölyak Derneği Başkanı Halim Şivecan ve dernek üyeleri katıldı. Çölyak Organik Beslenme Derneği Başkanı Halim Şivecan, Çölyak hastalığıyla yaşam hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Şivecan, Çölyak Hastalığı ile mücadelede en önemli noktanın bireyin yaşam tarzı olduğunu vurguladı. Etkinlikte glutensiz undan pişirilen kekler gelen misafirlere ikram edildi. Programda çocuklar için de yüz boyama etkinliği gerçekleşti.

Çölyak Hastalığını Tanıyalım

Hastalık, bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olmakta dolayısıyla yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim hastalığıdır. Çölyak hastası olan kişiler buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan ve glüten olarak adlandırılan bir proteine tahammül edememektedir. Çölyaklı hastalar gluten içeren yiyecekler yediklerinde, onların bağışıklık sistemleri bunu ince bağırsaklara zarar vererek yanıtlar. Özellikle çok küçük ve parmak şekline benzeyen villus olarak adlandırılan ince bağırsaktaki emilimi sağlayan yapılar kaybolur, düzleşir ve görevini yapamaz hale gelir. Vücudun kendi bağışıklık sistemine zarar vermesinden dolayı çölyak hastalığı otomatik bağışıklık sistemi rahatsızlığı olarak düşünülmektedir. Bununla birlikte yiyeceklerin emilememesinden dolayı sindirim rahatsızlığı olarak da sınıflandırılabilmektedir