İrfan Meclisi’nde Anlamlı Buluşma: “Saruhanlı Uç Beyi Yazarlık Mektebi” Edebiyatseverlerle Buluştu

Yunusemre Belediyesi İrfan Meclisi, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şubesi’nin düzenlediği Edebiyat Sohbetleri’ne ev sahipliği yaptı. Bu ayın konusu, genç kalemleri edebiyatla buluşturan “Saruhanlı Uç Beyi Yazarlık Mektebi” oldu.

İrfan Meclisi’nde Anlamlı Buluşma: “Saruhanlı Uç Beyi Yazarlık Mektebi” Edebiyatseverlerle Buluştu

İrfan Meclisi’nde Anlamlı Buluşma: “Saruhanlı Uç Beyi Yazarlık Mektebi” Edebiyatseverlerle Buluştu

Yunusemre Belediyesi İrfan Meclisi, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şubesi’nin düzenlediği Edebiyat Sohbetleri’ne ev sahipliği yaptı. Bu ayın konusu, genç kalemleri edebiyatla buluşturan “Saruhanlı Uç Beyi Yazarlık Mektebi” oldu.

Manisa’da edebiyatın nabzını tutan önemli etkinliklerden biri olan İrfan Meclisi Edebiyat Sohbetleri, 3 Temmuz 2025 Perşembe akşamı edebiyatseverleri bir araya getirdi. Yunusemre Belediyesi İrfan Meclisi Salonu’nda gerçekleşen programın bu ayki konusu, Saruhanlı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün öncülüğünde, Saruhanlı Kaymakamlığı ve Saruhanlı Belediyesi desteğiyle hayata geçirilen örnek proje “Saruhanlı Uç Beyi Yazarlık Mektebi” oldu.

Programa, projenin mimarlarından Yazar ve Şair Mehtap Altan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Aguş, Saruhanlı Belediye Başkan Yardımcısı Haşim Yener Bilir, proje koordinatörleri, öğretmenler ve yazarlık mektebinde yer alan öğrenciler ve aileleri ile İrfan Meclisi dostları, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği üyeleri konuk olarak katıldı. Ayrıca Manisa kurum il müdürleri, STK temsilcileri, Yunusemre Belediye Başkanı Mesut Doğan, kitap ve edebiyat dostları programda hazır bulundular. 

Edebiyatın genç zihinlerdeki etkisinin ele alındığı programda, öğrenciler projede yazdıkları eserlerden örnekler paylaşırken, öğretmenler de yazarlık sürecindeki gözlemlerini dinleyicilerle paylaştı.

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şube Başkanı yaptığı açılış konuşmasında, “Edebiyat bir iç yolculuktur. Bu proje, yalnızca yazmayı öğretmekle kalmadı, gençlerin kalemine cesaret, yüreğine umut verdi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum,” ifadelerini kullandı.

Yurttaş konuşmasında “Bugün burada, kelamın izzetine, sözün hikmetine ve kalemin kudretine inanan gönüller olarak, bir araya gelmenin sevinci içindeyiz. İrfan Meclisi, adını taşıdığı gibi bir irfan ocağıdır; sadece bilgi değil, bilgelik üretir. Sadece anlatmaz, anlamaya çağırır. Ve işte bu akşam da, böylesine anlamlı bir mecliste, “Saruhanlı Uç Beyi Yazarlık Mektebi” gibi örnek bir projeyi konuşmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Tarihten günümüze, her büyük medeniyet, söze ve yazıya değer vererek büyümüştür. Kalem tutan el, kılıç tutan el kadar kıymetlidir. Zira kalem; düşüncenin, hayalin ve hakikatin izini taşır. İşte tam da bu noktada, Saruhanlı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün öncülüğünde, Saruhanlı Kaymakamlığımız ve Belediye Başkanlığımızın destekleriyle, Yazar ve Şair Mehtap Altan’ın rehberliğinde hayata geçirilen bu güzel proje, yalnızca bir yazarlık eğitimi değil; aynı zamanda genç zihinlerin kendi iç dünyalarına açılan kapıları araladığı bir edebi uyanıştır. Bu proje sayesinde kalemle tanışan öğrencilerimizin, gelecekte edebiyat dünyamıza iz bırakacak sanatçılar olacağına yürekten inanıyoruz. Onların kelimelerle kurduğu köprüler, sadece kendilerini değil, bizleri de daha derin, daha anlamlı bir dünyaya taşıyacaktır. Derneğimiz adına bu çalışmada emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyorum.


Başta Mehtap Altan Hanımefendi olmak üzere; proje koordinatörlerine, öğretmenlerimize, idarecilerimize ve en çok da yazma cesaretini gösteren sevgili öğrencilerimize yürekten şükranlarımı sunuyorum. Bu anlamlı buluşmanın; yeni projelere ilham, yeni kalemlere ışık, yeni gönüllere yol olmasını temenni ediyor, hepinizi saygı, sevgi ve edebiyatın zarif diliyle selamlıyorum.“ dedi.

 

Projenin ev sahibi Saruhanlı İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Aguş projenin başlangıcını, süreci anlattı. Şair ve yazar Mehtap Altan öğrencilerin proje boyunca yaşadıklarını, öğrencilerde gördüğü değişimi ve gelişimi örnekleri ile dile getirdi. 

Katılımcılara hediye kitapların  takdim edildiği gece, hem içerik hem katılım açısından büyük beğeni topladı. Program sonunda duygu ve düşüncelerini paylaşan öğrenciler, “Bu proje sayesinde kendimizi ifade etmeyi öğrendik.Yazmanın gücünü keşfettik…Yazarlık Mektebi’ne katılmadan önce içimizdeki duyguları  anlatamıyorduk, şimdi ise kelimelerle kendimi ifade edebiliyoruz, yazmak bize hem cesaret hem huzur verdi…Yazmak sadece cümle kurmak değilmiş, insan kendini tanıyormuş. Bu projede yazdıkça büyüdük.” sözleriyle edebiyatın dönüştürücü etkisini vurguladılar. 

Veliler “Kızımın artık günlük tutması, hayal kurması, kitaplara farklı bir gözle bakması beni çok duygulandırıyor. Bu projeyle onun iç dünyasına açılan kapı aralandı.” “Kızımız yazmaya başladığından beri kendine olan güveni arttı. Sessiz bir çocukken artık duygu ve düşüncelerini rahatça ifade ediyor. Bu proje onun için bir dönüm noktası oldu. “Çocuğum ilk defa bir metnini başkalarına okurken heyecanla gözlerime baktı. Yazdıklarıyla gurur duyması beni de çok mutlu etti. Böyle projeler gençlerin ruhuna dokunuyor.” “Biz evde onun yazılarını okuyunca hem şaşırdık hem duygulandık. Ne çok şey biriktirmiş içinde. Edebiyatla kendine bir yol açtı. Bu fırsatı sunan herkese minnettarız.” “Sadece yazmayı değil, düşünmeyi, sorgulamayı ve hissetmeyi öğrendiler. Biz çocuklarımızın gözlerindeki ışıltıyı gördük, bu her şeye değer.” diyerek duygularını dile getirdiler. 

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şubesi yetkilileri, bu tür projelere desteklerinin süreceğini ve genç kalemleri edebiyatla buluşturmaya devam edeceklerini ifade etti.