CHP MANİSA MİLLETVEKİLİ BEKİR BAŞEVİRGEN: “ERDOĞAN’IN EKONOMİ POLİTİKALARI VATANDAŞI FAİZE ÇALIŞTIRIYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi politikalarının, vatandaşı faize çalışmaya mahkum ettiğini söyleyen CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Erdoğan’ın faiz indireceğim diye yola çıktığı 2021 yılında faiz ödemesi 118,7 milyar lira oldu. 2022 yılında 186,4 milyar liraya, 2023 yılında ise 378,3 milyar liraya yükseldi.

CHP MANİSA MİLLETVEKİLİ BEKİR BAŞEVİRGEN: “ERDOĞAN’IN EKONOMİ POLİTİKALARI VATANDAŞI FAİZE ÇALIŞTIRIYOR”

CHP MANİSA MİLLETVEKİLİ BEKİR BAŞEVİRGEN: “ERDOĞAN’IN EKONOMİ POLİTİKALARI VATANDAŞI FAİZE ÇALIŞTIRIYOR”

CHP MANİSA MİLLETVEKİLİ BEKİR BAŞEVİRGEN: “ERDOĞAN’IN EKONOMİ POLİTİKALARI VATANDAŞI FAİZE ÇALIŞTIRIYOR”

“BU YIL VATANDAŞLAR BANKALARA 710 MİLYAR LİRAYA YAKIN BİR FAİZ ÖDEMESİ YAPACAK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi politikalarının, vatandaşı faize çalışmaya mahkum ettiğini söyleyen CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Erdoğan’ın faiz indireceğim diye yola çıktığı 2021 yılında faiz ödemesi 118,7 milyar lira oldu. 2022 yılında 186,4 milyar liraya, 2023 yılında ise 378,3 milyar liraya yükseldi. Bu yılın ilk dört ayında yapılan faiz ödemesi, 2023 yılı hariç önceki yıllarda yıllık olarak yapılan faiz ödemesinin bile birkaç kat üzerine çıktı. Yılın ilk dört aylık dönemine ilişkin ödenen faiz tutarına bakılırsa bu yıl vatandaşlar bankalara 710 milyar liraya yakın bir faiz ödemesi yapmak zorunda kalacak” dedi.

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, vatandaşın sırtında yük olan faiz ödemelerine dikkat çekti. Vatandaşların kredi kartıyla yaşamaya mahkum edildiğini, artan faizlerle vatandaşların artık kredi kartı ve kredi kartı borçlarını da ödeyemeyecek hale geldiğini söyleyen Başevirgen, konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

“VATANDAŞIN FAİZ ÖDEMELERİ GEÇEN YILIN AYNI DÖNEMİNE GÖRE YÜZDE 171 ARTTI”

Vatandaşların, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz politikası nedeniyle ödediği faiz yüküne dikkat çeken Başevirgen, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘faiz sebep-enflasyon sonuç’ politikasıyla ülke ekonomisinde yarattığı yıkımın en önemli göstergelerinden biri de vatandaşın faiz yükünde yaşanan artış oldu. Vatandaşların bireysel kredi ve kredi kartı borçları nedeniyle sadece bankalara ödediği faiz bu yılın ilk dört aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 171 oranında artarak 237,8 milyar liraya kadar yükseldi. Vatandaşlar bankalara 2020 yılında 82,7 milyar lira faiz ödedi” dedi.

“VATANDAŞLAR FAİZE ÇALIŞIYOR”

Vatandaşların faize çalıştığını söyleyen Başevirgen, “Erdoğan’ın faiz indireceğim diye yola çıktığı 2021 yılında bu tutar 118,7 milyar lira oldu. 2022 yılında 186,4 milyar liraya 2023 yılında ise 378,3 milyar liraya yükseldi. Bu yılın ilk dört ayında yapılan faiz ödemesi, 2023 yılı hariç önceki yıllarda yıllık olarak yapılan faiz ödemesinin bile birkaç kat üzerine çıktı. Yılın ilk dört aylık dönemine ilişkin ödenen faiz tutarına bakılırsa bu yıl vatandaşlar bankalara 710 milyar liraya yakın bir faiz ödemesi yapmak zorunda kalacak. Erdoğan’ın ekonomi politikaları vatandaşı faize çalışmaya mahkum etti” diye konuştu.

“VATANDAŞLARIN 112 MİLYAR LİRAYA YAKIN İCRALIK KREDİ BORCU BULUNUYOR”

Başevirgen, vatandaşların yılbaşından bu yana zamanında ödeyemediği için bankalar tarafından icra takibine alınan bireysel kredi ve kredi kartı borçlarında 19,4 milyar liralık artış yaşandığını belirtti. Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu verilerini de paylaşan Başevirgen, “Faiz oranlarında yaşanan artış tahsili geciken bireysel borçları artırıyor. Varlık yönetim şirketlerinin kontrolünde ise 47 milyar liralık batık tüketici kredisi alacağı bulunuyor. Dolayısıyla vatandaşların faizleri ve icra masrafları hariç 112 milyar liraya yakın icralık kredi borcu bulunuyor” ifadelerini kullandı.