CHP’li Bakırlıoğlu: “Tarım sigortası yaptıran da mağdur, yaptırmayan da...”

CHP’li Bakırlıoğlu” Sigortanın verdiği fiyat bırakın zararı, maliyeti bile karşılamıyor”

CHP’li Bakırlıoğlu: “Tarım sigortası yaptıran da mağdur, yaptırmayan da...”

CHP’li Bakırlıoğlu: “Tarım sigortası yaptıran da mağdur, yaptırmayan da...”

CHP’li Bakırlıoğlu” Sigortanın verdiği fiyat bırakın zararı, maliyeti bile karşılamıyor”

CHP’li Bakırlıoğlu “Tarım sigortası yaptıran da mağdur yaptırmayan da”

//

CHP Manisa Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu Manisa'nın Alaşehir ilçesinde, önceki gün meydana gelen fırtına ve dolu yağışı nedeniyle zarar gören üzüm bağlarında Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu ile birlikte incelemelerde bulundu. Yaklaşık 20 bin dekar üzüm bağının zarar gördüğünü ifade eden Bakırlıoğlu “Tarım sigortasını yaptıran da mağdur yaptırmayan da... TARSİM (Tarım Sigortaları) hasar tespiti sırasında rekoltedeki güncellemeyi görüyor ama fiyatlamada aynı güncellemeyi yapmıyor. Üzüm için verdikleri fiyat bırakın zararı, maliyeti bile karşılamıyor” dedi.

'YÜZDE 50 İLE YÜZDE 100 ARASINDA HASAR OLUŞMUŞ'

Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Alaşehir'in fırtına ve dolu yağışından zarar gören Killik Mahallesinde inceleme bulunduktan sonra yaptığı açıklamada, "Çok ciddi bir dolu afatı olmuş. Yaklaşık 20 bin dekarlık bir hasar söz konusu. Gördüğümüz kadarıyla yüzde 50 ile yüzde 100 arasında hasar oluşmuş. Burada tarım sigortası yaptıran ve yaptıramayan çiftçiler de var. Zaten sigortadaki gerçekle bağdaşmayan rakamlar nedeniyle, sigortasını yaptıran da mağdur yaptırmayan da mağdur. Ancak hasar gerçekten çok büyük. Buradaki üreticilerin bağlarını bakımını tekrar yapabilmeleri için, borçların faizsiz şekilde ötelenmesi ve bu insanların bağlarına bakabilmesi için dekar başına bir miktar desteğin hibe olarak ödenmesi gerekli. Çünkü bağda masraf devam ediyor. Bu bölgede dolu yağışından etkilenen üreticilerimiz için mutlaka hibe çıkarılmalı" dedi.

TARSİM’in Fiyatları Şaka Gibi

Bakırlıoğlu’nun konuştuğu çiftçi “Tarım sigortasının, 1 kg üzüm için verilen rakam gerçeği yansıtmıyor. Benim tarım sigortasına özenmem için hasar oluştuğu anda paramı almam lazım ki diğer çiftçiler de görüp aynı şekilde sigortasını yaptırsın. Herkes benim gibi mağdur. Şu an zaten yüzde 100 hasarlı olan bölgelerimiz var. Mağduriyetimizin giderilmesi için TARSİM’in acilen fiyat güncellemesi yapması lazım. TARSİM’in ekspertizleri rekolteye gelince güncellemeyi görüyor ama fiyatlamada güncelleme yapmıyor. Fiyatlar şaka gibi. Bütün ödemelerimizi sezon sonunda yapıyorduk. Bu afetten sonra sezon sonunda elimizde bir şey olmayacak. Ödemelerimiz ne olacak? Borcu ötelediğimizde seneye sezondan önce yeni kredi almak için gittiğimizde borcun duruyor diye kredi de alamayacağız” şeklinde konuştu.

Borç ertelense bile faizinin sürekli arttığını ifade eden başka bir çiftçi “ Kredi çektiğimizde ertelendiğinde şuan yüzde 10-15 olan faiz yüzde 30’lara çıkacak. Bize daha fazla yük gelecek” dedi.

Alaşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü zarar tespit çalışmalarına başladı. Dolu ve fırtına nedeniyle yaklaşık 20 bin dekar üzüm bağında hasar oluştuğu belirtildi.